Marka Tescili
Marka tescili, bir işletmenin markasını yasal olarak koruma altına almak için yapılan resmi bir prosedürdür. Bu prosedür, markanın benzersizliğini kanıtlamak, kullanım haklarını sağlamak ve markanın başkaları tarafından izinsiz kullanılmasını önlemek amacıyla gerçekleştirilir. Marka tescili, bir ülkenin fikri mülkiyet yasalarına uygun olarak gerçekleştirilir ve genellikle ilgili patent ve tescil ofislerine başvuru yapmayı gerektirir.
Marka Çeşitleri Nelerdir?
Ticai Markalar: Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeyi sağlayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır. Markaların tescili için kullanılan sınıflardan ilk 34 sınıfı Ticaret markalarının tescilinde kullanılmaktadır.
Hizmet Markaları: Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir. Örneğin: Sigorta şirketleri, hastaneler, taşımacılık firmaları, bankalar, eğlence hizmeti veren firmalar hizmet markaları kapsamında korunmaktadır. Markaların tescili için kullanılan sınıflardan 35-45 arasında yer alan sınıflar hizmet markalarının tescilinde kullanılmaktadır.
Garanti Markaları: Marka sahibinin kontrolü altında, birçok işletme tarafından o işletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi menşelerini ve kalitesini garanti etmeye yarayan işaretlerdir. Garanti Markalarına en iyi örnek; Uluslararası yün Birliğine ait “WOOLMARK” markası, Türk Standartları Enstitüsü tarafından, firmalara verilen standartlara uygunluk belgesiyle kullanılan TSE markası, ISO 9000, CE işareti, Zürih Üniversitesi tarafından diş çürümesine yol açmayan çikletler üzerinde kullanılan özel tasarımlı diş resmi de garanti markalarına örnek gösterilebilir.
Ortak Markalar: Üretim, ticaret veya hizmet işletmelerinden oluşan, bir grubun mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlerdir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır ?
a. Yasal Koruma: Marka tescili, işletmenizin markasını yasal olarak koruma altına alır. Tescilli bir marka, marka sahibine o markayı kullanma ve başkalarının izinsiz kullanmasını engelleme hakkı verir. Bu, işletmenizin markasını korurken, rekabette avantaj sağlar ve itibarınızı güçlendirir.
b. Benzersizlik ve Güven: Marka tescili, markanızın benzersiz olduğunu kanıtlar. Başvuru sürecinde markanız, benzer veya karıştırıcı markalardan ayrı olduğunu ispatlamak için incelenir. Bir marka tescili almak, müşterilere güven verir ve markanızın kalitesini temsil ettiğini gösterir.
c. Değer Yaratma: Tescilli bir marka, işletmenizin varlık değerini artırır. İyi bir marka, müşteri sadakati yaratır, pazar payınızı artırır ve rekabette öne çıkmanızı sağlar. Marka tescili, markanızı pazarlamada güçlü bir araç haline getirir ve uzun vadede büyüme potansiyeli sunar.
“ Herhangi bir markanın mülkiyet hakkının kimde olduğunun yasal olarak kayıt altına alınması işlemi ”